tisdag 19 maj 2009

Klor

Klor, upplöst i form av joner, finns tillsammans med natrium i alla organiska vätskor, speciellt utanför cellerna. Dess viktigaste uppgift är att upprätthålla vätsketrycket i blodplasman och vävnadsvätskan. Klor är en viktig beståndsdel i magsyran och är en förutsättning för de röda blodkropparnas förmåga att transportera koldioxid. Det främjar leverns avgiftande funktioner. Brist på klor kan leda till matsmältningsproblem och störningar av elektrolyten. Brist förekommer mycket sällan, utom vid långvariga kräkningar, då stora mängder magsyra förloras. Eftersom klor är en beståndsdel i koksalt är överdoseringar långt vanligare. Överdosering av klor kan leda till hjärtbesvär. Klor finns i kött, mejeriprodukter, tomater, selleri, grönkål och dadlar. Den källa som innehåller mest är salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar