tisdag 19 maj 2009

Jod

Det mesta av kroppens lager av jod finns i sköldkörteln, resten i blodet och fördelat i alla cellerna. Den största delen av det jod som cirkulerar i blodet tas upp i sköldkörteln där det förenar sig med proteinet tyreoglobulin och bildar hormonet tyroxin. Tyroxin reglerar hastigheten på ämnesomsättningsprocesserna i alla organ och celler. Detta hormon spelar också en roll då karotin ombildas till aktivt A-vitamin. Det kontrollerar hudens tillstånd, befrämjar tillväxt och utveckling och påverkar den fysiska och mentala aktiviteten. Om man konstant upprätthåller en optimal jodkoncentration i blodet, fungerar det som ett skydd mot nerfall av radioaktiv jod. Brist på jod förorsakar struma d v s sköldkörteln förstoras, andra symtom är anemi, lågt blodtryck, trötthet, mental apati och mottaglighet för infektioner. Jod finns i kelp, tång, havssalt, saltvattenfisk (särskilt torsk), fiskleverolja, skaldjur, spenat, melon, sparris, kronärtskocka och vitlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar