måndag 18 maj 2009

B

Det finns idag ca 30 (!) olika B-vitaminer, så detta blir ett relativt långt inlägg men jag ska inte ta med alla. De flesta människor i västvärlden lider av följderna av B-vitaminbrist. B-vitaminer är vattenlösliga och måste därför tillföras genom den dagliga kosten. Men den industriellt bearbetade kosten, som de flesta livnär sig på idag, är så fattig på B-vitaminer, att det måste betraktas som livsfarligt att enbart förlita sig på den som vitaminkälla. Brist på B-vitamin kan leda till trötthet, stress, blodbrist, irritation, nervositet, sömnlöshet, förstoppning och kolesterolproblem.
B-vitamin finns i öljäst, vetegroddar, ris (oskalat råris), fullkorn, melass, lever, ägg, fågel, frö, nötter, bönor, mjölk, gröna sallader.

B1 Tiamin
Bra för förbränningen av kolhydrater. Viktigt för normal funktion av hjärna och nerver. Förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. Inflytande på lever och bukspottskörtel. Brist på B-vitamin kan leda till inflammation av nerverna, matsmältningsproblem, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias och hudbesvär.

B10
B10 skyddar effektivt mot ultraviolett strålning och förhindrar sålunda att man bränner sig i solen och därmed undviker soleksem och pigmentbrist. Möjligtvis motverkar det även rynkor och grått hår. Används såväl invärtes som utvärtes (i krämer) för att förebygga och behandla solbränna.

B12
B12 medverkar vid bildandet av blod och vid nedbrytningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Motverkar toxiska leverskador och fettlever. Det stimulerar bildandet av gallsyror och sänker blodets kolesterolhalt. Brist på B12 kan leda till mental obalans följt av trötthet, irritation, dålig koncentrationsförmåga och dåligt minne. Goda resultat har uppnåtts vid behandlingen av migrän, neuralgi, allergier, psoriasis, giktsjukdomar och geriatriska problem.

B13 Orotsyra
B13 är ett av naturens viktigaste tillväxtbefrämjande ämnen. Det är därför inte underligt att det förekommer så rikligt i mjölk. B13 är viktigt för hjärnans funktion och är väsentligt för hjärtats ämnesomsättning. Det sänker blodets kolesterolhalt, vilket är av betydelse vid cirkulationsbesvär och leversjukdomar. I handeln finns det en del koncentrater av vassla under namn som Molkosan, Molkur, Molkoncentrat etc. Dessa preparat är mycket värdefulla kosttillskott som förutom orotsyra innehåller en rad andra vitala näringsämnen. Jag har rekommenderat dessa preparat till patienter med dysbioser, utslag, fetsvamp, svampsjukdomar i munhålan, tarmsjukdomar o dyl. Vasslepreparaten förtunnas med kokt vatten och används utvärtes.
B15
B15 minskar bildandet av mjölksyra i arbetande muskler och har således betydelse för alla syreförbrukande funktioner. Det skyddar mot koloxid-förgiftning och ökar blodets kapacitet att transportera syre. Det stimulerar nerv- och körtelfunktionerna, är väsentligt för fettomsättningen och reducerar behovet av alkohol. B15 är bra för sjukdomar som höjer blodets kolesterolhalt, åderförkalkning, hjärtförkalkning, störningar av hjärtrytmen och kallbrand. Används även vid leverbesvär, muskelsjukdomar, sexuella störningar, cancer, alkohol och drogmissbruk.

B17
B17 är ännu inte officiellt godkänt som ett vitamin, utan har tvärtom blivit utsatt för ett massivt undertryckande från läkarföreningar och socialstyrelser. B17 är, enligt forskare, speciellt effektivt mot cancer och det används av en del läkare för att förebygga och behandla cancer.

B2 Riboflavin
Riboflavin är oumbärligt för normal växt och reproduktion. Främjar normal funktion hos hud, hår, naglar och ögon. Medverkar vid förbränning av kolhydrater, fetter och proteiner. Brist på B2 kan leda till sprickor i mungiporna, sårig hud kring näsborrarna, rynkor på överläppen, överkänslighet för ljus, rinnande ögon, känsla av grus i ögonen, blodsprängda ögon, muskelsvaghet, mental apati, klåda i slidan och varma fötter.

B3 Niacin
B3 har inflytande på omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Medverkar vid bildandet av könshormoner, cortison, thyroxin och insulin. Medverkar vid energiproduktionen och är nödvändig för normal nerv- och matsmältningsfunktion. Sänker för högt blodtryck och för hög kolesterolhalt i blodet. Allvarlig brist på B3 kan leda till sjukdomen pellagra (pell agra = torr hud), som i första hand drabbar huden, centrala nervsystemet och matsmältningen. Pellagra karaktäriseras av de fyra D:na: dermatit (inflammation i huden), diarré, dementia (slöhet) och död. Mindre brister rubbar magens saltsyreproduktion och förorsakar matsmältningsproblem och tjocktarmsinflammation. Det kan uppträda yrsel, irritation, sömnlöshet, illamående, uppkastningar och huvudvärk. Goda resultat har uppnåtts vid niacinbehandling av migrän. Mycket stora doser kan medföra skador på bukspottskörtel, lever och gallblåsa. Nikotinamid medför depression hos vissa personer.

B5
B5 sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, däribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester. Brist på B5 och kan leda till irritation, oro, kramp, bristande koordination av musklerna, trötthet, utmattning och nedsatt tolerans mot socker. Nersatt funktion av binjurarna, hypoglykemi och för lågt blodtryck, ledsjukdomar, däribland ledvärk.

B6
B6 medverkar vid bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. Det är ett naturligt antihistamin och vattendrivande medel. Brist på B6 kan leda till ledsjukdomar, ödem, premenstruella kramper, anemi, allergier och besvär med blodsockerhalten, åderbråck och hemorrojder och bristande förmåga att komma ihåg drömmar.

B8
B8 aktiverar bakterie-bekämpande enzymer. Kan bildas av tarmfloran om den är frisk. Brist på B8 kan leda till illamående, brist på aptit, anemi, kraftig trötthet, lättare depressioner, hallucinationer, panik, muskelsmärtor, torr hud, håravfall och överkänslighet för beröring. Goda resultat har setts vid behandlingen olika typer av gikt samt eksem.

B9
B9 är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod ska bildas och för normal celldelning. Stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matsmältning. Brist på B9 kan leda till blodbrist och nedsatt produktion av vita blodkroppar och antikroppar. Bristande mjölkproduktion och missfall. Geriatriska problem. ödem, magsår, diarré, impotens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar