tisdag 7 juli 2009

Den hemlige kocken

Här kommer ett tips på en bok som verkligen öppnat mina ögon. Det är Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik skriven av Mats-Eric Nilsson. Här får man veta vilken jätteindustri det har blivit med alla tillsatser i maten. Allt ska vara så billigt som möjligt och smaka så mycket som möjligt. Detta hade inte varit möjligt om inte vi konsumenter hade haft en sådan efterfrågan på snabb och billig mat. I dagens stressade samhälle, där båda föräldrarna jobbar heltid, så finns det inte så mycket utrymme för matlagning, det ska gå snabbt och lätt, helst bara värmas i ugn eller micro, för att sedan skjutsa barnen till sina respektive aktiviteter. Det finns inte längre någon tid för de sk långkoken. Här kommer ett citat från boken :


"Tillverkarna av färdigrätter strävar ständigt efter att tillsätta så myckt som möjligt av vatten och andra billiga ingredienser, som modifierad majsstärkelse, till sina recept, och de lyckas med det genom att samtidigt hälla i salt, smakämnen, färgämnen, gelémedel, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, i själva verket vad som helst för att dölja det faktum att huvudingredienserna varken har konsistens eller smak. Vad passar då bättre än en smakförstärkare?"

Skrämmande, eller hur? Jag har kommit på mig själv med att vrida och vända på paketen när jag ska handla något nuförtiden. Ibland är det så skrattretande långa innehållsförteckningar så att man börjar undra. Skulle köpa en räksallad för ett tag sen och det var inte bara räkor och majonäs den innehöll, utan hur många konstigheter som helst, jag gick från butiken utan någon räksallad. Det är inte lätt att hitta vettiga produkter i denna djungel men man lär sig efter ett tag. Har ni tänkt på hur de har börjat vinkla tv-reklamen på sista tiden? Utan konserveringsmedel och tillsatser, så matindustrin har faktiskt börjat tänka till och det är ju på tiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar