måndag 6 april 2009

Currykycklingsoppa/-gryta

Eftersom jag har haft riktigt trevliga middagsgäster idag, varav den ena gillade maten och den andra nöjde sig med mackor med smör samtidigt som hon kollade Micke & Molle, så tänkte jag tipsa om en snabb och lättgjord middagsrätt. Har döpt den till Currykycklingsoppa/-gryta, alla ingredienser är på en höft beroende på hur man vill ha det men grunderna är iallafall så här;
  • Kycklingfileer
  • Currypasta, jag använder den röda.
  • Cream cheese
  • Broccoli, eller andra grönsaker
  • Ev grädde

Skär kycklingfileerna i bitar, lägg dem i en större gryta och täck dem med vatten. Häll i en klick currypasta, hur mycket är helt beroende på hur stark man vill ha den (man kan ju alltid lägga till mer efterhand, så smaka dig fram). Låt detta koka en bra stund, men minst 30 min. Om det ska bli till soppa så häll i 3-5dl grädde och låt puttra ihop ett tag, tillsätt därefter 1-2 askar Cream Cheese, blir det för tjockt så späd med mer vatten. Om det ska bli gryta tillsätt 1-2 askar Cream Cheese (eftersom osten reder grytan så får man prova sig fram tills man får det resultaten man önskar). När soppan/grytan blivit slät, tillsätt broccolin och låt den koka med en stund.

Till detta serverade jag OE "polarbröd" det är ett slags "bröd" utan mjöl, smakar ungefär som ovansidan på ostbräck (frallor med smält ost på), inte helt fel med andra ord. Receptet som jag hittade på kolhydrater i fokus kommer här;


OE "Polarbröd" / OE Pitabröd - 1 karb/styck

- 1/2 burk Keso (låt den rinna av) 125g
- 1,5- 2,0 dl riven ost
- 3 st ägg-
Salt, pepper, pizzakrydder, oregano, basilikum mv.
Hårdvispa äggvitorna - ha gärna i lite salt för att få det ordentligt styvt. Mosa keson och äggulorna tillsammans med en stavmixer eller med en sked. Rör in den rivna osten med en slickepott. Krydda därefter med salt, vit pepper, pizzakrydder mm efter smak. Vänd så försiktigt in de vispade äggvitan. Du kan också ha i tex finskuren skinka eller finskuren, stekt bacon i röran om du vill.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut röran med en sked. Jag brukar ha på lite mer pizzakrydda när jag lagt ut smeten på plåten - mest för utseendets skull. Det blir ca 8-10 stycken OE Polarbröd beroende på hur stora du vill ha dem. Kom ihåg att de flyter ut under gräddning. Grädda på ca 175°C i ca 20 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.Smakar gott med korv, ost, skinka och majonäs mm. Dessa OE Polarbröd passar också utmärkt att använda som minipizza. Ha då bara på lite pizzasås med lite kolhydrater i, kött, skinka, svamp etc toppat med ost och pizzakryddor. Mycket gott!!Har du på ost och skinka eller har gjort minipizza smakar det extra bra om du värmer upp de i mikron. Och en sak till - dessa kan också användas som korvbröd. Det är bara att ha på det du önskar. Räksallad med majonäs innehåller inte många kolhydrater...
Jo - och de går att frysa....
OE står för "Optimal Ernæring" som är ett kosthold basert på Jan Kwasniewski og Wolfgang Lutz anbefallningar. Boken "Bedre uten brød" er skrevet av Wolfgang Lutz. (Finns tyvärr inte på svenska men är på rea på norska bokrean just nu..)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar